Pałki i podudzia z kurczaka w pikantnej panierce - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Pałki i podudzia z kurczaka w pikantnej panierce


 

Składniki:

(na 2 porcje)


  • 2 podudzia z kurczaka

  • 2 pałki z kurczaka


Na marynatę:

  • 1/4 szklanki oleju  

  • 2 łyżeczki miodu

  • 2 łyżki octu ryżowego

  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego

  • 1 łyżka pieprzu cayenne

  • 1 łyżeczka imbiru

  • 4-5 łyżek mąki kukurydzianej

  • pół łyżeczki soli


Ponadto:

  • olej do smażenia

Wykonanie:

Mięso opłukać, osuszyć (można obrać ze skóry).


Z podanych składników wykonać marynatę, która ma mieć konsystencję śmietany. Dokładnie posmarować nią wszystkie kawałki mięsa.
Tak przygotowanego kurczaka przykryć i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Zamarynowane mięso obsmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju. Następnie mięso dusić pod przykryciem ok. 45 minut, aż  będzie miękkie (w razie potrzeby można podlać odrobiną wody).

Podawać z ryżem lub ziemniakami i dowolną surówką.


 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego