>
Menu główne:
Pałki i podudzia z kurczaka w pikantnej panierce
Składniki:
2 podudzia z kurczaka
2 pałki z kurczaka
Na marynatę:
1/4 szklanki oleju
2 łyżeczki miodu
2 łyżki octu ryżowego
4 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka pieprzu cayenne
1 łyżeczka imbiru
4-
pół łyżeczki soli
Ponadto:
olej do smażenia
Wykonanie:
Mięso opłukać, osuszyć (można obrać ze skóry).
Z podanych składników wykonać marynatę, która ma mieć konsystencję śmietany. Dokładnie posmarować nią wszystkie kawałki mięsa.
Tak przygotowanego kurczaka przykryć i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Zamarynowane mięso obsmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju. Następnie mięso dusić pod przykryciem ok. 45 minut, aż będzie miękkie (w razie potrzeby można podlać odrobiną wody).
Podawać z ryżem lub ziemniakami i dowolną surówką.