>
Menu główne:
Opiekane płaty śledziowe
10 -
6 łyżek mleka
1 cebula
1 jajko
80 g mąki pszennej lub kukurydzianej
80 g bułki tartej
olej do smażenia
Zalewa:
przegotowana, ciepła woda
6 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka białego octu winnego
1 łyżeczka cukru
1 łyżka suszonego cząbru
1 łyżka pikantnej mieszanki pieprzów kolorowych
Wykonanie:
Filety dobrze wypłukać. Następnie zalać wodą z dodatkiem mleka i odstawić na minimum 1 godzinę.
Po tym czasie matiasy osuszyć na ręczniku papierowym; każdego przekroić na pół. Panierować w roztrzepanym jajku i mące wymieszanej z bułką; smażyć krótko na mocno rozgrzanym oleju za złoty kolor.
Cebulę pokroić w półplasterki.
Na dnie słoika ułożyć połowę cebuli, następnie śledzie i znowu cebulę.
Z podanych składników przygotować marynatę; zalać śledzie, zakręcić słoik i odstawić na ok. 3 dni.