Opiekane płaty śledziowe - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Przystawki i przekąski > przepisy

Opiekane płaty śledziowe

 


Składniki:
(na ok. 6 porcji)

  • 10 - 12 sztuk matiasów

  • 6 łyżek mleka

  • 1 cebula

  • 1 jajko

  • 80 g mąki pszennej lub kukurydzianej

  • 80 g bułki tartej

  • olej do smażenia


Zalewa:

  • przegotowana, ciepła woda

  • 6 ziaren ziela angielskiego

  • 4 liście laurowe

  • 2 łyżki octu balsamicznego

  • 1 łyżka białego octu winnego

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżka suszonego cząbru

  • 1 łyżka pikantnej mieszanki pieprzów kolorowych

Wykonanie:

Filety dobrze wypłukać. Następnie zalać wodą z dodatkiem mleka i odstawić na minimum 1 godzinę.
Po tym czasie matiasy osuszyć na ręczniku papierowym; każdego przekroić na pół. Panierować w roztrzepanym jajku i mące wymieszanej z bułką; smażyć krótko na mocno rozgrzanym oleju za złoty kolor.

Cebulę pokroić w półplasterki.

Na dnie słoika ułożyć połowę cebuli, następnie śledzie i znowu cebulę.

Z podanych składników przygotować marynatę; zalać śledzie, zakręcić słoik i odstawić na ok. 3 dni.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego