Omlet z kajzerkami - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Przystawki i przekąski > przepisy

Omlet z kajzerkami


Sycący omlet, doskonały na śniadanie. Białka można oddzielić od żółtek i ubić osobno a potem zmieszać obydwie masy - wtedy omlet wyjdzie bardziej puszysty.


 

Składniki:
(na 2 porcje)

  • 1 czerstwa kajzerka

  • 200 g pieczarek

  • 50 g dowolnej wędliny

  • 1 cebula

  • 5 jajek

  • 1/2 szklanki mleka

  • 2 łyżki natki pietruszki

  • 4 łyżki masła

  • vegeta, pieprz biały (wedle uznania)




Wykonanie:

Kajzerkę pokroić w małą kostkę; pieczarki obrać, oczyścić, pokroić na cienkie plasterki. Cebulę obrać, drobno posiekać.

Na patelni
roztopić 2 łyżki masła, zrumienić kajzerki. Zdjąć z patelni.
Następnie na patelni roztopić resztę masła i podsmażyć pieczarki, dodać cebulę oraz wędlinę i smażyć jeszcze przez chwilę.
Dodać podsmażoną wcześniej kajzerkę.

Jajka ubić z mlekiem, vegetą i pieprzem, polać równomiernie pozostałe składniki na patelni, smażyć ok. 5 minut, następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze ok. 3 minut. Posyp natką pietruszki i podawać gorące.





 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego