Przystawki i przekąski > przepisy
Omlet z kajzerkami
Sycący omlet, doskonały na śniadanie. Białka można oddzielić od żółtek i ubić osobno a potem zmieszać obydwie masy - wtedy omlet wyjdzie bardziej puszysty.
Wykonanie:
Kajzerkę pokroić w małą kostkę; pieczarki obrać, oczyścić, pokroić na cienkie plasterki. Cebulę obrać, drobno posiekać.
Na patelni roztopić 2 łyżki masła, zrumienić kajzerki. Zdjąć z patelni.
Następnie na patelni roztopić resztę masła i podsmażyć pieczarki, dodać cebulę oraz wędlinę i smażyć jeszcze przez chwilę.
Dodać podsmażoną wcześniej kajzerkę.
Jajka ubić z mlekiem, vegetą i pieprzem, polać równomiernie pozostałe składniki na patelni, smażyć ok. 5 minut, następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze ok. 3 minut. Posypać natką pietruszki i podawać gorące.