Naleśniki zapiekane z warzywami i pieczarkami - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Naleśniki zapiekane z warzywami i pieczarkami

Sycące danie, które szybko znika z talerza ;) Oryginalny przepis pochodzi stąd.

 

Składniki:

(na 4-6 porcji)

Na naleśniki:

  • 250 g mąki

  • 1 jajko

  • 250 ml mleka

  • 50 ml wody

  • 1/2 łyżeczki oleju

  • szczypta soli

  • kilka posiekanych gałązek natki pietruszki

  • 1 łyżeczka vegety (opcjonalnie)

  • 1/2 łyżeczki pieprzu

  • olej do smażenia (na patelni teflonowej można smażyć bez tłuszczu)


Na farsz:
  • 600 g pieczarek

  • 3 duże marchewki

  • 2 duże cebule

  • 3 łyżki masła

  • tarty żółty ser (ilość wedle uznania)

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • sól, pieprz, tymianek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz cayenne (wedle uznania)

Wykonanie:

Wszystkie składniki (łącznie z 1/2 łyżeczki oleju) dokładnie wymieszać lub zmiksować. Wsypać natkę i wymieszać. Patelnię bardzo dobrze rozgrzać i lekko naoliwić. Smażyć cienkie naleśniki (z obu stron, do uzyskania złotego koloru). \
Usmażone naleśniki odstawić w ciepłe miejsce.

Pieczarki pokroić w kostkę grubości około 1 cm, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w kostkę. Na 2 łyżkach masła zeszklić cebulę, dodać marchewkę i chwilę smażyć. Wsypać pokrojone pieczarki, dodać liście laurowe i ziele angielskie; przykryć i dusić, aż wszystkie warzywa zmiękną. Chwilę przed końcem duszenia naczynie odkryć, żeby nadmiar wody odparował. Doprawić do smaku solą, pieprzem cayenne, gałką muszkatołową i tymiankiem. Wyjąć liście laurowe i ziele angielskie.

Żaroodporne naczynie posmarować masłem. Układać na przemian: naleśnik - warzywny farsz. Wierzch posypać serem.
Zapiekać ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.



 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego