>
Menu główne:
Naleśniki zapiekane z warzywami i pieczarkami
Sycące danie, które szybko znika z talerza ;) Oryginalny przepis pochodzi stąd.
Składniki:
250 g mąki
1 jajko
250 ml mleka
50 ml wody
1/2 łyżeczki oleju
szczypta soli
kilka posiekanych gałązek natki pietruszki
1 łyżeczka vegety (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki pieprzu
olej do smażenia (na patelni teflonowej można smażyć bez tłuszczu)
600 g pieczarek
3 duże marchewki
2 duże cebule
3 łyżki masła
tarty żółty ser (ilość wedle uznania)
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz, tymianek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz cayenne (wedle uznania)
Wykonanie:
Wszystkie składniki (łącznie z 1/2 łyżeczki oleju) dokładnie wymieszać lub zmiksować. Wsypać natkę i wymieszać. Patelnię bardzo dobrze rozgrzać i lekko naoliwić. Smażyć cienkie naleśniki (z obu stron, do uzyskania złotego koloru). \
Usmażone naleśniki odstawić w ciepłe miejsce.
Pieczarki pokroić w kostkę grubości około 1 cm, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w kostkę. Na 2 łyżkach masła zeszklić cebulę, dodać marchewkę i chwilę smażyć. Wsypać pokrojone pieczarki, dodać liście laurowe i ziele angielskie; przykryć i dusić, aż wszystkie warzywa zmiękną. Chwilę przed końcem duszenia naczynie odkryć, żeby nadmiar wody odparował. Doprawić do smaku solą, pieprzem cayenne, gałką muszkatołową i tymiankiem. Wyjąć liście laurowe i ziele angielskie.
Żaroodporne naczynie posmarować masłem. Układać na przemian: naleśnik -
Zapiekać ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.