Murzynek z wiśniami - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Ciasta i desery > przepisy

Murzynek z wiśniami

Oryginalny przepis pochodzi stąd.


 

Składniki:
(na formę o wymiarach 10x20 cm)

  • 125 g masła

  • 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej

  • 300 g konfitury wiśniowej

  • 150 g drobnego cukru (lub mniej)

  • szczypta soli

  • 2 duże jajka, roztrzepane

  • 150 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Polewa czekoladowa:
50 g czekolady mlecznej
50 g czekolady gorzkiej
40 g masła

Wykonanie:


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do naczynia przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, odstawić.

W
rondelku roztopić masło. Dodać posiekaną czekoladę, zdjąć z palnika, wymieszać do jej roztopienia i otrzymania gładkiej masy. Przelać do większego naczynia. Dodać konfiturę, cukier, sól, jajka. Wymieszać widelcem tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Stopniowo dodawać mąkę, mieszając tylko do jej połączenia się z czekoladową masą.

Keksówkę wysmarować masłem
i oprószyć mąką. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 - 60 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.

Wyjąć, polać polewą czekoladową, ozdobić wiśniami z syropu.

Polewa czekoladowa:
Masło roztopić w niewielkim garnuszku z grubym dnem. Dodać połamaną czekoladę, wymieszać, do rozpuszczenia, w razie potrzeby ściągając garnuszek z palnika. Po lekkim ostudzeniu/zgęstnieniu polać wierzch ciasta.




 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego