Muffinki z parmezanem i oliwkami - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dodatki do dań głównych > przepisy

Muffinki z parmezanem i oliwkami


Aromatyczne babeczki, które sprawdzą się jako dodatek do zupy. Same także mogą być atrakcyjną przekąską - zarówno na ciepło jak i na zimno.


 

Składniki:
(na ok. 16 sztuk)

  • 380 g mąki pszennej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka soli

  • sporo świeżo mielonego pieprzu kolorowego

  • garść nasion kopru włoskiego

  • 150 gram parmezanu (najlepiej świeżo utartego)

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 4 łyżki bazylii

  • 4 łyżki oregano

  • 150 g pokrojonych w plasterki zielonych oliwek

  • 100 g kiełbasy pepperoni

  • 2 jajka

  • 250 ml mleka

  • 120 g stopionego masła lub margaryny




Wykonanie:

Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz kolorowy, starty ser, pokrojoną w kostkę kiełbasę pepperoni, zioła i oliwki. Wszystko dokładnie wymiesz.

Do dzbanka wlać mleko, dodać jajka i wymieszać.

Do suchych składników wlać stopione i przestudzone masło, oliwę z oliwek i masę mleczno - jajeczną. Dokładnie wymiesz i nakładać do papilotek. Piec w 180 stopniach (termoobieg) przez 25 minut.

Pasuje np. do czerwonego barszczu.



 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego