Mrożona herbata - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Napoje > przepisy

Mrożona herbata

Świetnie gasi pragnienie i orzeźwia, jest więc idealna na ciepłe, letnie dni...

 

Składniki:


  • 4 torebki mięty pieprzowej

  • 1 torebka czarnej herbaty

  • 3 torebki zielonej herbaty aromatyzowanej (np. cytrynowej, pomarańczowej)

  • 2 limonki

  • 5 łyżek cukru trzcinowego

  • 2 łyżki syropu cynamonowego

  • kostki lodu do dopełnienia dzbanka


Wykonanie:


Miętę i oba rodzaje herbaty parzyć 5 minut w 1/2 l wrzącej wody. Wyjąć torebki. Wystudzić.

Napar przelać do dzbanka o pojemności 2,5 l; dopełnić chłodną wodą. Dodać cukier trzcinowy, pokrojone w plasterki limonki i syrop cynamonowy (ilość cukru i syropu można zwiększyć wedle upodobań). Mieszać, aż cukier się rozpuści. Dzbanek z herbatą przykryć i wstawić do lodówki i chłodzić ok. 2 godzin.

Tuż przed podaniem dodać kostki lodu. Podawać w schłodzonych szklaneczkach. Można udekorować listkami mięty.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego