>
Menu główne:
Mrożona herbata
Świetnie gasi pragnienie i orzeźwia, jest więc idealna na ciepłe, letnie dni...
Składniki:
4 torebki mięty pieprzowej
1 torebka czarnej herbaty
3 torebki zielonej herbaty aromatyzowanej (np. cytrynowej, pomarańczowej)
2 limonki
5 łyżek cukru trzcinowego
2 łyżki syropu cynamonowego
kostki lodu do dopełnienia dzbanka
Wykonanie:
Miętę i oba rodzaje herbaty parzyć 5 minut w 1/2 l wrzącej wody. Wyjąć torebki. Wystudzić.
Napar przelać do dzbanka o pojemności 2,5 l; dopełnić chłodną wodą. Dodać cukier trzcinowy, pokrojone w plasterki limonki i syrop cynamonowy (ilość cukru i syropu można zwiększyć wedle upodobań). Mieszać, aż cukier się rozpuści. Dzbanek z herbatą przykryć i wstawić do lodówki i chłodzić ok. 2 godzin.
Tuż przed podaniem dodać kostki lodu. Podawać w schłodzonych szklaneczkach. Można udekorować listkami mięty.