>
Menu główne:
Mini szarlotki
Składniki:
(na 6 kokilek o średnicy 9 cm i wys. 6 cm)
Na ciasto:
200 g mąki
160 g zimnego masła
szczypta soli
łyżeczka cukru waniliowego
2-
Nadzienie:
5 średnich jabłek
cukier muscovado (ilość zależna od słodkości jabłek)
cynamon w proszku (wedle uznania) lub dwie laski cynamonu
1 łyżka skrobi kukurydzianej
4 łyżki soku z cytryny
roztrzepane jajko (do posmarowania wierzchu)
bułka tarta (do wysypania foremek)
Opcjonalnie:
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, sól. Masło pokroić na małe kawałki, dodać do suchych składników i razem posiekać. Następnie dodawać stopniowo wodę i zagniatać ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w grubą kostkę. Dodać sok cytrynowy i podsmażyć, następnie dodać cukier i cynamon. Smażyć jeszcze chwilę. Na koniec dodać skrobię kukurydzianą i dokładnie wymieszać.
Ciasto wyjąć z lodówki, 2/3 rozwałkować i pokroić na prostokąty, nieco większe od foremek. 1/3 ciasta pokroić w paski.
Foremki wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Na dnie układać prostokąty ciasta, (tak, aby brzegi nieco wystawały ponad krawędzie) na to nałożyć masę z jabłek; boki ciasta zawinąć do środka. Wierzch przykrywać paskami ciasta i smarować roztrzepanym jajkiem.
Piec ok. 40-