Mini szarlotki - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Ciasta i desery > przepisy

Mini szarlotki


 

Składniki:
(na 6 kokilek o średnicy 9 cm i wys. 6 cm)

Na ciasto:

  • 200 g mąki

  • 160 g zimnego masła

  • szczypta soli

  • łyżeczka cukru waniliowego

  • 2-3 łyżki bardzo zimnej wody


Nadzienie:

  • 5 średnich jabłek

  • cukier muscovado (ilość zależna od słodkości jabłek)

  • cynamon w proszku (wedle uznania) lub dwie laski cynamonu

  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej

  • 4 łyżki soku z cytryny

  • roztrzepane jajko (do posmarowania wierzchu)

  • bułka tarta (do wysypania foremek)


Opcjonalnie:

  • cukier puder do posypania


Wykonanie:


Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, sól. Masło pokroić na małe kawałki, dodać do suchych składników i razem posiekać. Następnie dodawać stopniowo wodę i zagniatać ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki.

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w grubą kostkę. Dodać sok cytrynowy i podsmażyć, następnie dodać cukier i cynamon. Smażyć jeszcze chwilę. Na koniec dodać skrobię kukurydzianą i dokładnie wymieszać.

Ciasto wyjąć z lodówki, 2/3 rozwałkować i pokroić na prostokąty, nieco większe od foremek. 1/3 ciasta pokroić w paski.

Foremki wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Na dnie układać prostokąty ciasta, (tak, aby brzegi nieco wystawały ponad krawędzie) na to nałożyć masę z jabłek; boki ciasta zawinąć do środka. Wierzch przykrywać paskami ciasta i smarować roztrzepanym jajkiem.
Piec ok. 40-45 minut, w temp. 190 stopni C. Po lekkim wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.



 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego