Maślane serduszka - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Ciasta i desery > przepisy

Maślane serduszka

Delikatne, maślane ciasteczka po prostu rozpływają się w ustach... Przepis pochodzi z gazety "Sól i pieprz" nr 12/2011.

 

Składniki:
(na ok. 40 sztuk)

  • 300 g mąki

  • 200 g miękkiego masła

  • 120 g cukru

  • 4 łyżeczki cukru waniliowego

  • szczypta soli

  • 150 g czerwonego dżemu, np. porzeczkowego, wiśniowego

Wykonanie:


Mąkę wymieszać z solą, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać pokrojone na kawałki masło i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.

Po wyjęciu z lodówki ciasto krótko zagnieść i cienko rozwałkować. Wycinać ciasteczka foremkami, a w co drugim wycinać w środku dziurkę (średnica 1,5 cm).

Piec 12-14 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (termoobieg)  lub do 200 stopni C.

Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka z dziurką od razu posypać resztą cukru waniliowego. Odstawić do ostygnięcia.

Ostudzone całe ciasteczka posmarować dżemem i przykryć ciasteczkami z dziurką.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego