>
Menu główne:
Maślane serduszka
Delikatne, maślane ciasteczka po prostu rozpływają się w ustach... Przepis pochodzi z gazety "Sól i pieprz" nr 12/2011.
Składniki:
(na ok. 40 sztuk)
300 g mąki
200 g miękkiego masła
120 g cukru
4 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
150 g czerwonego dżemu, np. porzeczkowego, wiśniowego
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z solą, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać pokrojone na kawałki masło i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki ciasto krótko zagnieść i cienko rozwałkować. Wycinać ciasteczka foremkami, a w co drugim wycinać w środku dziurkę (średnica 1,5 cm).
Piec 12-
Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka z dziurką od razu posypać resztą cukru waniliowego. Odstawić do ostygnięcia.
Ostudzone całe ciasteczka posmarować dżemem i przykryć ciasteczkami z dziurką.