>
Menu główne:
Makaron soba z kurczakiem i warzywami
Składniki:
250 g makaronu gryczanego soba
50 g płatków migdałowych
2 piersi z kurczaka
2 garście grzybów mun
2 średniej wielkości marchewki
1 mały por
1 puszka pędów bambusa
1 mała puszka kukurydzy lub mini kolby kukurydzy
kasztany wodne, kiełki fasoli mung (opcjonalnie)
1 łyżka przyprawy 5 smaków
pół łyżeczki rozgniecionych ziaren pieprzu syczuańskiego
2 łyżki oleju sezamowego
Marynata:
2 łyżki octu ryżowego
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu sojowo-
1 łyżka oleju słonecznikowego
0,5 cm kawałek drobno posiekanego korzenia imbiru
Dodatkowo:
2 łyżki skrobi kukurydzianej
Wykonanie:
W naczyniu wymieszać wszystkie składniki marynaty. Piersi kurczaka opłukać i pokroić w wąskie paski; połączyć z marynatą i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Marchewkę i pora umyć i obrać. Grzyby mun zalać wrzącą wodą i moczyć ok. 10 minut. Odcedzić i pokroić w paski.
W woku uprażyć bez tłuszczu płatki migdałowe aż nabiorą złoto-
Potem do woka włożyć kolejno warzywa: posiekanego w krążki pora, pokrojoną w słupki marchewkę, pędy bambusa, kasztany wodne oraz grzyby mun. Smażyć, aż lekko zmiękną. Dodać usmażone wcześniej mięso, kukurydzę i przyprawy (oraz ewentualnie kasztany wodne i kiełki fasoli). Podlać wodą (ok. 200 ml) i dusić bez przykrycia ok. 20 minut.
Skrobię rozmieszać z łyżką wody i powoli wlać do potrawy cały czas energicznie mieszając, aby nie powstały grudki.
Makaron ugotować i przelać go zimną wodą. Połączyć z pozostałymi składnikami w woku. Przed podaniem posypać prażonymi płatkami migdałów.