Makaron razowy z salsiccią i pieczarkami - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Makaron razowy z salsiccią i pieczarkami

 

Składniki:

(na 2-3 porcje)

  • 300 g dowolnego makaronu razowego

  • 200 g salsicci

  • 150 g pieczarek

  • 100 ml bulionu grzybowego

  • 50 ml śmietany kremówki 12 %

  • 2 łyżki masła

  • 1 łyżka oleju roślinnego

  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • sól, pieprz (wedle uznania)

Wykonanie:

Pieczarki obrać, pokroić na ćwiartki i smażyć na suchej patelni, aż się zrumienią i puszczą sok. Wlać bulion i gotować, aż cały płyn odparuje. Następnie dodać masło i smażyć w chwilę.

W tym samym czasie na drugiej patelni rozgrzać olej. Salsiccię obrać z osłonki, z masy mięsnej uformować niewielkie kulki, smażyć, aż się zrumienią. Dodać do pieczarek i jeszcze chwilę smażyć.

Makaron ugotować al dente we wrzącej, osolonej wodzie. Dodać do pozostałych składników. Wlać śmietanę, dokładnie wymieszać; doprawić solą i pieprzem, posypać pietruszką.




 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego