>
Menu główne:
Makaron razowy z salsiccią i pieczarkami
Składniki:
300 g dowolnego makaronu razowego
200 g salsicci
150 g pieczarek
100 ml bulionu grzybowego
50 ml śmietany kremówki 12 %
2 łyżki masła
1 łyżka oleju roślinnego
2-
sól, pieprz (wedle uznania)
Wykonanie:
Pieczarki obrać, pokroić na ćwiartki i smażyć na suchej patelni, aż się zrumienią i puszczą sok. Wlać bulion i gotować, aż cały płyn odparuje. Następnie dodać masło i smażyć w chwilę.
W tym samym czasie na drugiej patelni rozgrzać olej. Salsiccię obrać z osłonki, z masy mięsnej uformować niewielkie kulki, smażyć, aż się zrumienią. Dodać do pieczarek i jeszcze chwilę smażyć.
Makaron ugotować al dente we wrzącej, osolonej wodzie. Dodać do pozostałych składników. Wlać śmietanę, dokładnie wymieszać; doprawić solą i pieprzem, posypać pietruszką.