>
Menu główne:
Lodowiec
Prosty w przygotowaniu deser, który wspaniale rozpływa się w ustach.
Składniki:
(na ok. 8 porcji)
5 żółtek
1/4 szklanki cukru
1,5 szklanki mleka
1 kostka masła lub margaryny
3 łyżki słodzonego budyniu śmietankowego lub waniliowego
1 aromat rumowy
3 łyżki kakao
herbatniki lub biszkopty do wyłożenia formy
2 galaretki owocowe lub polewy czekoladowe
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać budyń i dokładnie wymieszać.
Mleko zagotować. Dodać przygotowaną masę budyniową. Zagotować, ciągle mieszając. Odstawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć z aromatem i dodawać po trochu wystudzoną masę budyniową, cały czas mieszając.
Krem podzielić na pół, do jednej części dodać kakao.
Herbatniki moczyć w mleku lub w alkoholu i układać na dnie tortownicy lub naczynia żaroodpornego Na wierzch wylać część jasnej masy, znowu ułożyć warstwę herbatników i wylać część ciemnej masy. Czynność powtarzać do wykorzystania wszystkich składników. Ostatnią warstwę powinny stanowić herbatniki.
Wierzch polać tężejącą galaretką lub polewą. Przed zalaniem galaretką można ułożyć dowolne owoce.