Lodowiec - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Ciasta i desery > przepisy

Lodowiec

Prosty w przygotowaniu deser, który wspaniale rozpływa się w ustach.



 

Składniki:
(na ok. 8 porcji)

  • 5 żółtek

  • 1/4 szklanki cukru

  • 1,5 szklanki mleka

  • 1 kostka masła lub margaryny

  • 3 łyżki słodzonego budyniu śmietankowego lub waniliowego

  • 1 aromat rumowy

  • 3 łyżki kakao

  • herbatniki lub biszkopty do wyłożenia formy

  • 2 galaretki owocowe lub  polewy czekoladowe



Wykonanie:


Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać budyń i dokładnie wymieszać.

Mleko zagotować. Dodać przygotowaną masę budyniową. Zagotować, ciągle mieszając. Odstawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć z aromatem i dodawać po trochu wystudzoną masę budyniową, cały czas mieszając.

Krem podzielić na pół, do jednej części dodać kakao.

Herbatniki moczyć w mleku lub w alkoholu i układać na dnie tortownicy lub naczynia żaroodpornego Na wierzch wylać część jasnej masy, znowu ułożyć warstwę herbatników i wylać część ciemnej masy. Czynność powtarzać do wykorzystania wszystkich składników. Ostatnią warstwę powinny stanowić herbatniki.

Wierzch polać tężejącą galaretką lub polewą. Przed zalaniem galaretką można ułożyć dowolne owoce.






 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego