Leczo - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Leczo

 

Składniki:

(na 6 porcji)

  • 6 kolorowych papryk (zielona, żółta, czerwona)

  • 3 cebule

  • 4 pomidory

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 kostka rosołowa warzywna

  • sól, ostra mielona papryka, czerwona czubryca (wedle uznania)

  • 300 g dobrej cienkiej kiełbasy

  • 3 łyżki oleju słonecznikowego

Wykonanie:


Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.

W rondelku rozgrzać olej, podsmażyć cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek; dodać paprykę i smażyć około 10 minut. Następnie dodać pomidory, rosołek i przyprawy (oprócz mielonej papryki), smażyć około 5 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia, dodać mieloną paprykę i dokładnie wymieszać. Postawić z powrotem na palniku, podlać wodą i dusić na wolnym ogniu do miękkości.

Kiełbasę pokroić w kostkę i usmażyć (najlepiej na suchej teflonowej patelni, aby wytopił się nadmiar tłuszczu), dodać do leczo i jeszcze chwilę pogotować. Potrawa powinna być dosyć gęsta.

Podawać gorące, ze świeżym pieczywem.





 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego