Lasagne z fasolką szparagową i pesto - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Lasagne z fasolką szparagową i pesto


 

Składniki:

(na 4 porcje)

  • 250 g makaronu lasagne

  • 2 szklanki zielonej fasolki szparagowej

  • 1 szklanka pesto

  • 5 łyżek posiekanych lub zmiażdżonych orzechów włoskich

  • 1/2 szklanki crème fraîche lub śmietany kremówki 36 %

  • szynka parmeńska lub serrano - ilość plasterków wystarczająca do wyłożenia każdej warstwy zapiekanki

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżka masła

  • 2 papryczki pepperoni (świeże lub suszone)

  • sól, pieprz czarny (wedle uznania)

  • parmezan (wedle uznania)



Wykonanie:

Fasolkę gotować 5 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić.

Płaty lasagne ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, zahartować zimną wodą i ostudzić.

Pesto wymieszać z crème fraîche lub śmietaną kremówką, 3 łyżkami oliwy. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Dodać posiekane drobno papryczki.

Żaroodporną formę posmarować masłem. Na dnie ułożyć płaty lasagne, rozsmarować trochę sosu z pesto, ułożyć plasterki szynki i trochę fasolki, posypać orzechami. Czynność powtarzać do wykorzystania wszystkich składników. Ostatnią warstwą powinien być sos.

Zapiekać ok. 20 minut (do zrumienienia) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Podawać z parmezanem.


 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego