>
Menu główne:
Lasagne z fasolką szparagową i pesto
Składniki:
250 g makaronu lasagne
2 szklanki zielonej fasolki szparagowej
1 szklanka pesto
5 łyżek posiekanych lub zmiażdżonych orzechów włoskich
1/2 szklanki crème fraîche lub śmietany kremówki 36 %
szynka parmeńska lub serrano -
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
2 papryczki pepperoni (świeże lub suszone)
sól, pieprz czarny (wedle uznania)
parmezan (wedle uznania)
Wykonanie:
Fasolkę gotować 5 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić.
Płaty lasagne ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, zahartować zimną wodą i ostudzić.
Pesto wymieszać z crème fraîche lub śmietaną kremówką, 3 łyżkami oliwy. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Dodać posiekane drobno papryczki.
Żaroodporną formę posmarować masłem. Na dnie ułożyć płaty lasagne, rozsmarować trochę sosu z pesto, ułożyć plasterki szynki i trochę fasolki, posypać orzechami. Czynność powtarzać do wykorzystania wszystkich składników. Ostatnią warstwą powinien być sos.
Zapiekać ok. 20 minut (do zrumienienia) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Podawać z parmezanem.