Kurczak zapiekany z brokułami - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Kurczak zapiekany z brokułami

 

Składniki:

(na 4 porcje)

  • 4 filety z kurczaka

  • 400 g brokułów

  • 1 średnia cebula

  • 4 plastry chudego boczku lub baleronu, pokrojone w kostkę

  • 100 g pokrojonego w kostkę sera feta

  • 1 łyżka oleju

  • 1 łyżka mąki lub skrobi kukurydzianej

  • 200 ml bulionu drobiowego

  • 200 ml śmietany kremówki 18 %

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

  • sól, pieprz (wedle uznania)

Wykonanie:

Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Brokuły umyć i podzielić na różyczki. Gotować ok. 5 minut w lekko osolonej wodzie. Odsączyć na sicie.

Mięso obrać, opłukać. Oprószyć pieprzem i solą oraz tymiankiem. Obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor, ułożyć w 4 naczyniach do zapiekania. Dookoła ułożyć brokuły; całość posypać baleronem.

Na patelni ze smażenia mięsa zeszklić cebulę. Oprószyć mąką i chwilę smażyć. Nie przerywając mieszania, wlać bulion, następnie śmietanę. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy. Gotować chwilę na małym ogniu; doprawić solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polać potrawę. Każdą porcję posypać fetą. Zapiekać ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego