>
Menu główne:
Kurczak zapiekany z brokułami
Składniki:
4 filety z kurczaka
400 g brokułów
1 średnia cebula
4 plastry chudego boczku lub baleronu, pokrojone w kostkę
100 g pokrojonego w kostkę sera feta
1 łyżka oleju
1 łyżka mąki lub skrobi kukurydzianej
200 ml bulionu drobiowego
200 ml śmietany kremówki 18 %
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól, pieprz (wedle uznania)
Wykonanie:
Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Brokuły umyć i podzielić na różyczki. Gotować ok. 5 minut w lekko osolonej wodzie. Odsączyć na sicie.
Mięso obrać, opłukać. Oprószyć pieprzem i solą oraz tymiankiem. Obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor, ułożyć w 4 naczyniach do zapiekania. Dookoła ułożyć brokuły; całość posypać baleronem.
Na patelni ze smażenia mięsa zeszklić cebulę. Oprószyć mąką i chwilę smażyć. Nie przerywając mieszania, wlać bulion, następnie śmietanę. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy. Gotować chwilę na małym ogniu; doprawić solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polać potrawę. Każdą porcję posypać fetą. Zapiekać ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C.