Kuleczki Bounty - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Ciasta i desery > przepisy

Kuleczki Bounty

Smakują jak słynne batoniki Bounty, a może nawet i lepiej :) Egzotyczna, kokosowa nuta...



 

Składniki:
(na  ok. 25 sztuk)

  • 200 g wiórków kokosowych

  • 100 ml śmietany kremówki 30 %

  • 60 g cukru pudru

  • 70 g masła

  • kilka kropel aromatu rumowego lub kokosowego

  • 1 łyżka rumu lub Malibu

  • 200 g mlecznej czekolady lub gotowej polewy czekoladowej




Wykonanie:


W misce wymieszać wiórki z cukrem pudrem.
W rondelku podgrzać kremówkę i masło, aż masło się rozpuści.
Rozpuszczoną miksturę wlać do suchych sładników w misce, dodać aromat i alkohol, wymieszać. Odstawić do zamrażalnika  na ok. 15 minut, aby masa lekko stężała (kulki będą się łatwiej lepić).
Z masy - ugniatając - formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać je na papierze do pieczenia, przykryć folią aluminiową, chłodzić przez ok. 1 godzinę, aż kulki stwardnieją.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (gotową polewę przygotować wg przepisu na opakowaniu).
Każdą kulkę zanurzyć w czekoladzie  - należy robić to dosyć sprawnie, ponieważ masa szybko zastyga (można sobie pomóc łyżką lub wykałaczką).  Wyłożyć na papier, by czekolada stwardniała (można włożyć do lodówki).

Gotowe kuleczki przechowywać w lodówce. Należy wyjąć z lodówki ok. 30 minut przed podaniem.




 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego