>
Menu główne:
Kuleczki Bounty
Smakują jak słynne batoniki Bounty, a może nawet i lepiej :) Egzotyczna, kokosowa nuta...
Składniki:
(na ok. 25 sztuk)
200 g wiórków kokosowych
100 ml śmietany kremówki 30 %
60 g cukru pudru
70 g masła
kilka kropel aromatu rumowego lub kokosowego
1 łyżka rumu lub Malibu
200 g mlecznej czekolady lub gotowej polewy czekoladowej
Wykonanie:
W misce wymieszać wiórki z cukrem pudrem.
W rondelku podgrzać kremówkę i masło, aż masło się rozpuści.
Rozpuszczoną miksturę wlać do suchych sładników w misce, dodać aromat i alkohol, wymieszać. Odstawić do zamrażalnika na ok. 15 minut, aby masa lekko stężała (kulki będą się łatwiej lepić).
Z masy -
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (gotową polewę przygotować wg przepisu na opakowaniu).
Każdą kulkę zanurzyć w czekoladzie -
Gotowe kuleczki przechowywać w lodówce. Należy wyjąć z lodówki ok. 30 minut przed podaniem.