>
Menu główne:
Krupnik
W wersji mojej Mamy, czyli bez ziemniaków :)
Składniki:
300 g chudej cielęciny z kością lub schabu wieprzowego z kością
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
1/3 niedużego selera bądź 2 łodygi selera naciowego
1 średniej wielkości cebula
2 liście laurowe
2-
2-
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki
150 g kaszy jęczmiennej
sól, pieprz, vegeta (wedle uznania)
Wykonanie:
Warzywa obrać i opłukać, mięso opłukać. Wszystko włożyć do garnka i zalać wodą, tak żeby składniki były zakryte. Zagotować i zdjąć szumowiny.
Dodać przyprawy, gotować ok. 1,5 godziny na wolnym ogniu. Gdy mięso będzie prawie miękkie, powoli, mieszając, wsypać kaszę. Gotować do miękkości.
Wyjąć liście laurowe, ziarenka pieprzu, ziele angielskie oraz warzywa. Marchewkę pokroić w plasterki bądź w kostkę i włożyć z powrotem do zupy. Przed podaniem zupę posypać natką pietruszki i ewentualnie pieprzem.