Kruche wiśniowe i pomarańczowe ciasteczka - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Ciasta i desery > przepisy

Kruche wiśniowe i pomarańczowe ciasteczka


 

Składniki:

Ciasteczka wiśniowe:

  • 3 szklanki mąki

  • 3/4 szklanki cukru

  • cukier waniliowy

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 jajko

  • 150 g masła

  • 1 szklanka drylowanych wiśni

  • 50 ml sherry


Ciasteczka pomarańczowe:

  • 3 szklanki mąki

  • 3/4 szklanki cukru

  • cukier waniliowy

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 jajko

  • 150 g masła

  • skórka otarta z 1 pomarańczy

  • kilka łyżek soku pomarańczowego

  • kilka kropli aromatu pomarańczowego

  • 50 ml likieru  pomarańczowego

Wykonanie:

Suche składniki przesiać, dodać masło, połączyć z suchymi składnikami wyrabiając jak kruszonkę, dodać jajko, sherry, zmiksowane wiśnie. Szybko wyrobić ciasto i włożyć do lodówki na nie mniej niż 2 godz.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, wykroić ciasteczka i piec w temp. 180 stopni C przez ok. 20 min.

Z ciasteczkami pomarańczowymi postępować identycznie, zastępując jedynie wiśnie i sherry skórką pomarańczową, sokiem, aromatem i likierem pomarańczowym.

Z podanych ilości wychodzi ok. 40 sztuk ciasteczek pomarańczowych i ok. 60 szt. ciasteczek wiśniowych (zależnie od użytych foremek do wycinania).


 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego