>
Menu główne:
Kruche wiśniowe i pomarańczowe ciasteczka
Składniki:
Ciasteczka wiśniowe:
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
150 g masła
1 szklanka drylowanych wiśni
50 ml sherry
Ciasteczka pomarańczowe:
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
150 g masła
skórka otarta z 1 pomarańczy
kilka łyżek soku pomarańczowego
kilka kropli aromatu pomarańczowego
50 ml likieru pomarańczowego
Wykonanie:
Suche składniki przesiać, dodać masło, połączyć z suchymi składnikami wyrabiając jak kruszonkę, dodać jajko, sherry, zmiksowane wiśnie. Szybko wyrobić ciasto i włożyć do lodówki na nie mniej niż 2 godz.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, wykroić ciasteczka i piec w temp. 180 stopni C przez ok. 20 min.
Z ciasteczkami pomarańczowymi postępować identycznie, zastępując jedynie wiśnie i sherry skórką pomarańczową, sokiem, aromatem i likierem pomarańczowym.
Z podanych ilości wychodzi ok. 40 sztuk ciasteczek pomarańczowych i ok. 60 szt. ciasteczek wiśniowych (zależnie od użytych foremek do wycinania).