Kruche ciasteczka - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Ciasta i desery > przepisy

Kruche ciasteczka



 

Składniki:
(na ok. 40 ciasteczek)

  • 2 szklanki mąki

  • 250 g masła lub margaryny

  • 3 jajka + białko z 1 jajka

  • 1/3 szklanki cukru

  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub cynamonowego (do posypania ciasteczek)

  • konfitura lub dżem (do smarowania ciasteczek)

  • cukier puder (do posypania ciasteczek)



Wykonanie:

Z mąki, masła, cukru i jajek zagnieść ciasto; zawinąć w folię i włożyć na 15 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok. 4 mm i foremkami wycinać ciasteczka.

Białko roztrzepać; połowę ciasteczek posmarować białkiem i posypać cukrem waniliowym lub cynamonowym.


Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po wystudzeniu ciasteczka bez białka i cukru smarować dżemem i sklejać z ciasteczkami z białkiem i cukrem. Gotowe posypać cukrem pudrem.



 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego