>
Menu główne:
Kruche babeczki z orzechami
Składniki:
(na ok. 25 sztuk)
Ciasto:
250g mąki
125 g masła
100 g gęstej śmietany
1 łyżka cukru pudru
1 żółtko
otarta skórka z cytryny
Nadzienie:
0,5 szkl. cukru pudru
1 szkl. zmielonych orzechów (lekko ugnieść)
kilka łyżek słodkiej śmietany
1 żółtko
Ponadto:
masło do wysmarowania foremek
Wykonanie:
Mąkę przesiać, posiekać z tłuszczem, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto nie wyrabiając zbyt długo. Chłodzić w lodówce ok. 0,5 h.
Wszystkie składniki nadzienia wymieszać, dodając tylko tyle śmietany, żeby masa się zlepiła, utrzeć.
Formeki do babeczek wysmarować rozpuszczonym masłem i wykleić ciastem, napełnić farszem.
Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.