Kruche babeczki z orzechami - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Ciasta i desery > przepisy

Kruche babeczki z orzechami

 

Składniki:
(na ok. 25 sztuk)

Ciasto:

  • 250g mąki

  • 125 g masła

  • 100 g gęstej śmietany

  • 1 łyżka cukru pudru

  • 1 żółtko

  • otarta skórka z cytryny


Nadzienie:

  • 0,5  szkl. cukru pudru

  • 1 szkl. zmielonych orzechów (lekko ugnieść)

  • kilka łyżek słodkiej śmietany

  • 1 żółtko


Ponadto:

  • masło do wysmarowania foremek

Wykonanie:

Mąkę przesiać, posiekać z tłuszczem, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto nie wyrabiając zbyt długo. Chłodzić w lodówce ok. 0,5 h.

Wszystkie składniki nadzienia wymieszać, dodając tylko tyle śmietany, żeby masa się zlepiła, utrzeć.

Formeki do babeczek wysmarować rozpuszczonym masłem i wykleić ciastem, napełnić farszem.

Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.




 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego