Krewetki z peperoncino i czosnkiem - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Krewetki z peperoncino i czosnkiem


 

Składniki:

(na 2 porcje)

  • 250 g świeżych, dużych krewetek (np. tygrysich)

  • 5 łyżek oliwy z oliwek

  • 1 łyżka masła

  • garść suszonego rozmarynu (lub 2 gałązki świeżego)

  • 1 suszona papryczka peperoncino

  • 1 ząbek czosnku

  • 200 g grzanek z chleba pszennego

  • sól, pieprz cytrynowy (wedle uznania)



Wykonanie:


Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić przeciśnięty przez praskę czosnek. Krewetki umyć i przełożyć na patelnię, smażyć chwilę, następnie dodać masło, drobno posiekany rozmaryn i rozgniecioną papryczkę. Doprawić pieprzem cytrynowym i solą. Smażyć ok. 5 minut. Na końcu dodać grzanki. Całość smażyć jeszcze ok. 5 minut, często mieszając.



 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego