>
Menu główne:
Krewetki z peperoncino i czosnkiem
Składniki:
250 g świeżych, dużych krewetek (np. tygrysich)
5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka masła
garść suszonego rozmarynu (lub 2 gałązki świeżego)
1 suszona papryczka peperoncino
1 ząbek czosnku
200 g grzanek z chleba pszennego
sól, pieprz cytrynowy (wedle uznania)
Wykonanie:
Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić przeciśnięty przez praskę czosnek. Krewetki umyć i przełożyć na patelnię, smażyć chwilę, następnie dodać masło, drobno posiekany rozmaryn i rozgniecioną papryczkę. Doprawić pieprzem cytrynowym i solą. Smażyć ok. 5 minut. Na końcu dodać grzanki. Całość smażyć jeszcze ok. 5 minut, często mieszając.