>
Menu główne:
Kremowy deser śmietankowo-
Składniki:
(na 2 porcje)
Jasna część:
1 kubeczek gęstego jogurtu naturalnego (ok. 350 g)
2 łyżki słodziku
kilka kropel aromatu śmietankowego
3 łyżki żelatyny
kakao / czekolada w proszku
Ciemna część:
pół tabliczki mlecznej czekolady (np. z nadzieniem wiśniowym)
200 ml śmietany kremówki 30 %
1 jajko (oddzielnie białko i żółtko)
1 łyżka kakao
Wykonanie:
Jogurt wymieszać ze słodzikiem i aromatem, dodać rozpuszczoną w kilku łyżkach gorącej wody i przestudzoną, żelatynę. Gdy masa lekko stężeje, nałożyć połowę do pucharków (na dnie można uprzednio ułożyć, nasączone w alkoholu, biszkopty). Wierzch posypać kakao lub czekoladą i ostrożnie wlać drugą warstwę kremu.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej; dodać kakao i wymieszać. Do gorącej i rozpuszczonej czekolady dodać żółtko i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Z białka ubić sztywną pianę.
Kremówkę ubić na sztywno, dodać przestudzoną czekoladę z żółtkiem i kakao, miksować aż całość się połączy. Następnie delikatnie wymieszać z pianą z białka.
Przygotowany mus przełożyć do pucharków z kremem jogurtowym. Chłodzić ok. 30 minut. Przed podaniem udekorować kakao lub wiórkami czekoladowymi.