Kremowy deser śmietankowo-czekoladowy - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Ciasta i desery > przepisy

Kremowy deser śmietankowo-czekoladowy

 

Składniki:
(na  2 porcje)

Jasna część:

  • 1 kubeczek gęstego jogurtu naturalnego (ok. 350 g)

  • 2 łyżki słodziku

  • kilka kropel aromatu śmietankowego

  • 3 łyżki żelatyny

  • kakao / czekolada w proszku


Ciemna część:

  • pół tabliczki mlecznej czekolady (np. z nadzieniem wiśniowym)

  • 200 ml śmietany kremówki 30 %

  • 1 jajko (oddzielnie białko i żółtko)

  • 1 łyżka kakao

Wykonanie:


Jogurt wymieszać ze słodzikiem i aromatem, dodać rozpuszczoną w kilku łyżkach gorącej wody i przestudzoną, żelatynę. Gdy masa lekko stężeje, nałożyć połowę do pucharków (na dnie można uprzednio ułożyć, nasączone w alkoholu, biszkopty). Wierzch posypać kakao lub czekoladą i ostrożnie wlać drugą warstwę kremu.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej; dodać kakao i wymieszać. Do gorącej i rozpuszczonej czekolady dodać żółtko i jeszcze raz dokładnie wymieszać.

Z białka ubić sztywną pianę.

Kremówkę ubić na sztywno, dodać przestudzoną czekoladę z żółtkiem i kakao, miksować aż całość się połączy. Następnie delikatnie wymieszać z pianą z białka.
Przygotowany mus przełożyć do pucharków z kremem jogurtowym. Chłodzić ok. 30 minut.  Przed podaniem udekorować kakao lub wiórkami czekoladowymi.



 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego