Kotlety z ciecierzycy w tortilli - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Kotlety z ciecierzycy w tortilli

Oryginalny przepis pochodzi stąd.


 

Składniki:

(na ok. 6 porcji)


  • 3/4 szklanki suchej ciecierzycy (lub puszka ciecierzycy w zalewie)

  • 2 drobno posiekane cebule

  • 3 marchewki

  • 1 duża cukinia

  • 2 łyżki masła i 1 łyżka oliwy

  • 2 ząbki czosnku

  • 80 g orzeszków ziemnych (bez soli)

  • 1 jajko

  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • 1 łyżeczka curry

  • po 1/4 łyżeczki kminu i kolendry

  • 3 łyżki bułki tartej

  • sól, pieprz (wedle uznania)



Na sos czosnkowo-koperkowy:

  • 4 łyżki gęstego jogurtu nat.

  • 3 łyżki śmietany 12 %

  • 1 łyżka majonezu

  • czosnek granulowany

  • koperek (świeży + suszony)



Dodatkowo:

  • bułka tarta albo kaszka kukurydziana (do panierowania)

  • masło klarowane (do smażenia)

  • ciabatty, bułki burgerowe albo tortille pełnoziarniste (do podania)

  • sałata, ogórek, pomidor, czerwona cebula (do podania)

Wykonanie:


Ciecierzycę namoczyć na noc w dużej misce. Namoczoną ciecierzycę gotować ok. 1 godziny do miękkości, odsączyć z wody, ostudzić. Ciecierzy z puszki wystarczy dobrze odsączyć.
Marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce, cebulę posiekać, czosnek przetrzeć przez praskę.

Na patelni rozgrzać masło i oliwę, dodać cebulę, chwilę podsmażyć i dodać marchewkę, smażyć mieszając co jakiś czas przez ok 10 minut. Dodać cukinię, lekko posolić i smażyć kolejne 10 minut.
Podsmażone warzywa przełożyć na durszlak i dobrze odsączyć z płynu. Przełożyć do miski i przestudzić.
Ciecierzycę zmiksować na gładko.
Orzeszki zmielić i przełożyć do warzyw. Dodać resztę składników na kotleciki i wszystko dokładnie wymieszać, próbując masy czy jest wystarczająco doprawiona.
Masę
- przed robieniem kotlecików - dobrze jest włożyć na 1 h do lodówki.

Łyżką n
abierać porcję wielkości małego jajka, formować w kulkę, następnie lekko spłaszczyć i obtoczyć w bułce/kaszce kukurydzianej. Ulepione kotleciki potrzymać ok. 1/2 godziny w lodówce. Smażyć na rumiano.
Podawać
w picie, bułce burgerowej lub tortilli z warzywami i sosem.

Sos czosnkowo-koperkowy: wszystkie składniki dokłanie wymieszać ze sobą. Sos wstawić na ok. 15 minut do lodówki.







 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego