>
Menu główne:
Kotlety mielone w sosie grzybowym
Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
250 g grzybów leśnych
2 cebule
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
kostka rosołowa grzybowa
1 jajko
1 czerstwa kajzerka (lub kilka łyżek bułki tartej)
80 ml mleka
2 łyżki śmietany kremówki
2 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
vegeta, pieprz kolorowy (wedle uznania)
bułka tarta do panierowania kotletów
4 łyżki oleju roślinnego
Wykonanie:
Kotlety:
1 cebulę drobno posiekać i wymieszać z mięsem mielonym. Dodać rozgnieciony przez praskę ząbek czosnku, namoczoną w mleku kajzerkę (lub bułkę tartą i mleko) oraz jajko; doprawić vegetą, pieprzem i 2 łyżkami natki pietruszki. Dokładnie wymieszać. Z masy formować niewielkie kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złotobrązowy kolor.
Sos:
Grzyby obrać, opłukać i pokroić w paski, cebulę pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i posiekać.
Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, następnie dodać grzyby, doprawić solą i białym pieprzem i smażyć ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Przykryć i dusić kolejne 10 minut. Następnie dodać pietruszkę i wymieszać.
Do przygotowanego sosu włożyć kotlety, w razie potrzeby podlać wodą, dodać ziele angielkie, rosołek grzybowy i liść laurowy; dusić na wolnym ogniu ok. 20 minut.
Przed podaniem wyjąć liść laurowy i ziele angielskie; doprawić śmietaną.
Podawać z ryżem lub ziemniakami i dowolną surówką.