Kotlety mielone w sosie grzybowym - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Kotlety mielone w sosie grzybowym


 

Składniki:

(na 4 porcje)

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego

  • 250 g grzybów leśnych

  • 2 cebule

  • 1 ząbek czosnku

  • 2 łyżki masła

  • kostka rosołowa grzybowa

  • 1 jajko

  • 1 czerstwa kajzerka (lub kilka łyżek bułki tartej)

  • 80 ml mleka

  • 2 łyżki śmietany kremówki

  • 2 ziarenka ziela angielskiego

  • 1 liść laurowy

  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • vegeta, pieprz kolorowy (wedle uznania)

  • bułka tarta do panierowania kotletów

  • 4 łyżki oleju roślinnego



Wykonanie:


Kotlety:

1 cebulę drobno posiekać i wymieszać z mięsem mielonym. Dodać rozgnieciony przez praskę ząbek czosnku, namoczoną w mleku kajzerkę (lub bułkę tartą i mleko) oraz jajko; doprawić vegetą, pieprzem i 2 łyżkami natki pietruszki. Dokładnie wymieszać. Z masy formować niewielkie kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złotobrązowy kolor.

Sos:

Grzyby obrać, opłukać i pokroić w paski, cebulę pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i posiekać.
Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, następnie dodać grzyby, doprawić solą i białym pieprzem i smażyć ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Przykryć i dusić kolejne 10 minut. Następnie dodać pietruszkę i wymieszać.

Do przygotowanego sosu włożyć kotlety, w razie potrzeby podlać wodą, dodać ziele angielkie, rosołek grzybowy i liść laurowy; dusić na wolnym ogniu ok. 20 minut.
Przed podaniem wyjąć liść laurowy i ziele angielskie; doprawić śmietaną.

Podawać z ryżem lub ziemniakami i dowolną surówką.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego