Kotleciki ryżowe - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Kotleciki ryżowe


 

Składniki:
(na ok. 6 sztuk)

  • 2 opakowania ryżu parboiled (po 100 g)

  • 2 jajka

  • 1 marchewka

  • 1 cebula

  • 4 łyżki posiekanego koperku

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • szczypta nitek szafranu

  • sól, pieprz biały (wedle uznania)

  • bułka tarta do panierowania

  • olej do smażenia




Wykonanie:

Ryż gotować ok. 25 minut (aż stanie się kleisty) w wodzie z dodatkiem soli i szafranu; odcedzić i przestudzić.

Marchewkę i cebulę obrać, marchewkę opłukać; warzywa drobno poszatkować.

Do chłodnego ryżu wbić jajka, dodać sól, pieprz, marchewkę, cebulę, koperek i pietruszkę. Całość dokładnie wymieszać. Delikatnie formować kotleciki (należy uważać, bo mogą się rozpadać), obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor.

Podawać z dowolnym sosem i surówką.






 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego