>
Menu główne:
Kotleciki ryżowe
Składniki:
(na ok. 6 sztuk)
2 opakowania ryżu parboiled (po 100 g)
2 jajka
1 marchewka
1 cebula
4 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
szczypta nitek szafranu
sól, pieprz biały (wedle uznania)
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Wykonanie:
Ryż gotować ok. 25 minut (aż stanie się kleisty) w wodzie z dodatkiem soli i szafranu; odcedzić i przestudzić.
Marchewkę i cebulę obrać, marchewkę opłukać; warzywa drobno poszatkować.
Do chłodnego ryżu wbić jajka, dodać sól, pieprz, marchewkę, cebulę, koperek i pietruszkę. Całość dokładnie wymieszać. Delikatnie formować kotleciki (należy uważać, bo mogą się rozpadać), obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor.
Podawać z dowolnym sosem i surówką.