Kotleciki jajeczne - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Kotleciki jajeczne

 

Składniki:

(na 6 sztuk)

  • 8 jajek ugotowanych na twardo

  • 4 łyżki bułki tartej + bułka tarta do panierowania

  • 2 jajka surowe

  • sól ziołowa, pieprz biały,  czubryca zielona i czerwona (wedle uznania)

  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku

  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

  • 1 łyżka masła




Wykonanie:


Ugotowane jajka drobno posiekać lub rozgnieść widelcem. Dodać bułkę tartą, surowe jajka, natkę pietruszki oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Masa nie może być zbyt płynna, ponieważ ciężko będzie formować kotlety a przy smażeniu mogą się rozlatywać - w razie potrzeby dodać więcej bułki tartej.

Z masy formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła na złocisty kolor.

Podawać z gotowanymi ziemniakami lub ryżem oraz dowolną surówką.





 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego