Kopytka z sosem z sera pleśniowego - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Kopytka z sosem z sera pleśniowego


 

Składniki:
(na 4-5 porcji)

  • 1 kg mącznych ziemniaków

  • ok. 350 g mąki pszennej

  • 4 jajka

  • 1 opakowanie sera pleśniowego (np. z pieprzem)

  • 200 ml śmietany kremówki

  • sól, biały pieprz

  • kilka łyżek posiekanego szczypiorku

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę, część szczypiorku oraz jajka; doprawić solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrobić - ma być miękka i plastyczna (w razie potrzeby dodać więcej mąki). Z ciasta formować wałeczki, delikatnie je spłaszczać i kroić na kawałki długości ok. 1,5 cm.

W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli, wrzucać partiami kopytka; gotować ok. 4 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wybierać je łyżką cedzakową i dokładnie odsączać.

Do rondelka wlać śmietanę i włożyć pokrojony w kostkę ser. Podgrzewać na wolnym ogniu, aż się rozpuści; doprawić solą i pieprzem.

Kopytka polać sosem serowym i posypać resztą szczypiorku. Podawać z dowolną surówką.







 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego