Ciasta i desery > przepisy
Składniki:
(na 2 porcje)
1 nektarynka
kilka wiśni
1 galaretka cytrynowa
200 ml śmietany kremówki 30 %
cytrynowe żelki do zapiekania (opcjonalnie)
2 łyżki cukru pudru
kilka kropel aromatu śmietankowego
rurki waflowe, krokant, starta gorzka czekolada, wiśnie kandyzowane (do dekoracji)
Wykonanie:
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić.
Nektarynkę opłukać, pokroić na cząstki i ułożyć w pucharkach do deserów. Wiśnie opłukać i także ułożyć w pucharkach. Owoce zalać chłodną galaretką. Dodać żelki do zapiekania. Wstawić do lodówki do stężenia.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i aromatem śmietankowym, nałożyć do pucharków. Udekorować i od razu podawać.