Kasza zapiekana z grzybami - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Kasza zapiekana z grzybami



 

Składniki:
(na 4 porcje)


  • 1 szklanka kaszy gryczanej

  • 500 g mieszanych grzybów (pieczarki, świeże i suszone grzyby leśne)

  • 1 duża cebula

  • 1 szklanka kremówki 12%

  • 1 jajko

  • sól, pieprz

  • masło (wedle uznania)

Wykonanie:


W rondlu zagotować 2 szklanki wody, wsypać kaszę, dodać 1/2 łyżeczki doli i 1 łyżeczkę masła. Gotować na małym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę.

Suszone grzyby namoczyć na kilka godzin w niewielkiej ilości wody lub mleka. Następnie ugotować w tej wodzie (lub mleku z dodatkiem wody) do miękkości, odcedzić, a płyn zostawić. Świeże g
rzyby oczyścić, umyć, pokroić w paski. W rondlu zeszklić na maśle posiekaną cebulę, dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem, smażyć chwilę. Następnie całość podlać płynem z gotowania grzybów, dusić pod przykryciem ok 20 minut.

W nasmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym ułożyć kaszę, na niej grzyby z cebulą, całość zalać śmietaną roztrzepaną z jajkiem i (ewentualnie) solą oraz pieprzem. Zapiekać 30 min
ut w piekarniku rozgrzanym do temp. 130 stopni C.







 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego