Kapuśniaczek - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Kapuśniaczek


 

Składniki:

(na 4-5 porcji)

  • 1 mała główka młodej białej kapusty

  • 2 marchewki

  • pęczek dymki

  • pęczek koperku

  • pęczek natki pietruszki

  • 2 kostki rosołku warzywnego

  • 1 łyżka masła

  • 4 zarenka ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • 1/2 pętka dobrej cienkiej kiełbasy

  • vegeta, pieprz czarny (wedle uznania)



Wykonanie:

Kapustę obrać, opłukać i poszatkować. Przełożyć do garnka.
Marchewkę obrać, opłukać i pokroić w kostkę; dodać do kapusty.
Całość zalać wodą tak, żeby przykryła wszystkie składniki.

Koperek, pietruszkę i dymkę opłukać, osuszyć i posiekać.

Cebulki podsmażyć na maśle i dodać do garnka.
Doprawić i gotować, aż warzywa będą miękkie.

[W opcji z kiełbasą, kiłebasę należy pokroić w kostkę i wysmażyć, następnie dodać do składników w garnku].

Dodać koperek, pietruszkę oraz szczypiorek. Gotować jeszcze chwilę.

Wyjąć ziele angielskie i liście laurowe. Podawać z pieczywem bądź młodymi ziemniakami z koperkiem.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego