>
Menu główne:
Kapuśniaczek
Składniki:
1 mała główka młodej białej kapusty
2 marchewki
pęczek dymki
pęczek koperku
pęczek natki pietruszki
2 kostki rosołku warzywnego
1 łyżka masła
4 zarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
1/2 pętka dobrej cienkiej kiełbasy
vegeta, pieprz czarny (wedle uznania)
Wykonanie:
Kapustę obrać, opłukać i poszatkować. Przełożyć do garnka.
Marchewkę obrać, opłukać i pokroić w kostkę; dodać do kapusty.
Całość zalać wodą tak, żeby przykryła wszystkie składniki.
Koperek, pietruszkę i dymkę opłukać, osuszyć i posiekać.
Cebulki podsmażyć na maśle i dodać do garnka.
Doprawić i gotować, aż warzywa będą miękkie.
[W opcji z kiełbasą, kiłebasę należy pokroić w kostkę i wysmażyć, następnie dodać do składników w garnku].
Dodać koperek, pietruszkę oraz szczypiorek. Gotować jeszcze chwilę.
Wyjąć ziele angielskie i liście laurowe. Podawać z pieczywem bądź młodymi ziemniakami z koperkiem.