Kajzerki - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dodatki do dań głównych > przepisy

Kajzerki

Apetyczne bułeczki z miękkim wnętrzem i chrupiącą skórką. Oryginalny przepis znajduje się tutaj.

 

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 3 szklanki letniej wody

  • 6 g drożdży suchych lub 12 g drożdży świeżych

  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 jajko

  • 2 łyżki roztopionego masła


Opcjonalnie:

  • 1 jajko

  • 1 łyżka mleka

  • sezam, czarnuszka, mak







Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać w misce i wyrobić, aż ciasto będzie odstawać od ścianek naczynia (w przypadku użycia świeżych drożdży, najpierw należy przygotować rozczyn). Od tego momentu wyrabiać przez 5 minut (długie wyrabianie jest bardzo ważne). Następnie zostawić by "odpoczęło" przez 10 minut, potem ponownie wyrabiać przez około 5 minut. Ciasto będzie elastyczne, o konsystencji plasteliny. Przełożyć do naczynia lekko wysmarowanego oliwą, zostawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części, z każdej uformować kulkę, spłaszczyć ją lekko, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić pod przykryciem 45 minut. Przed pieczeniem naciąć, dla połysku można posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka; można posypać dowolnymi ziarnami.

Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 225 stopni C. Studzić na kratce.





 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego