>
Menu główne:
Kajzerki
Apetyczne bułeczki z miękkim wnętrzem i chrupiącą skórką. Oryginalny przepis znajduje się tutaj.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
3 szklanki letniej wody
6 g drożdży suchych lub 12 g drożdży świeżych
1 i 1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżki roztopionego masła
Opcjonalnie:
1 jajko
1 łyżka mleka
sezam, czarnuszka, mak
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać w misce i wyrobić, aż ciasto będzie odstawać od ścianek naczynia (w przypadku użycia świeżych drożdży, najpierw należy przygotować rozczyn). Od tego momentu wyrabiać przez 5 minut (długie wyrabianie jest bardzo ważne). Następnie zostawić by "odpoczęło" przez 10 minut, potem ponownie wyrabiać przez około 5 minut. Ciasto będzie elastyczne, o konsystencji plasteliny. Przełożyć do naczynia lekko wysmarowanego oliwą, zostawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części, z każdej uformować kulkę, spłaszczyć ją lekko, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić pod przykryciem 45 minut. Przed pieczeniem naciąć, dla połysku można posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka; można posypać dowolnymi ziarnami.