Insalata mista - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dodatki do dań głównych > przepisy

Insalata mista

Insalata mista to po prostu mieszana sałatka. Składniki są dowolne, więc ilu ludzi, tyle pomysłów na tą sałatkę. Ta, którą zaprezentowałam poniżej, jest jedną z najprostszych odmian. W wersji wzbogaconej dodaję również: ogórka, paprykę, kukurydzę konserwową, pomidorki koktajlowe, marynowane cebulki, oliwki, kapary, itd.... :)  
Każda wersja jest równie prosta a zarazem równie smaczna. Przepis został przywieziony przeze mnie prosto z rozgrzanej słońcem Sycylii :)

 

Składniki:

(na ok. 2 porcje)


  • 100 g mieszanych sałat ( np. masłowa, dębowa, rucola, radicchio, rzymska, cykoria)

  • 1/2 czerwonej cebuli

  • 2 średnie pomidory (lub 10 pomidorków koktajlowych, np. roma)

  • 2 łyżki białego lub czerwonego octu winnego

  • 5 łyżek oliwy z oliwek

  • 1 łyżka oregano

  • 1 łyżeczka bazylii

  • sól, pieprz kolorowy (wedle uznania)




Wykonanie:


Sałaty opłukać, osuszyć i porwać na kawałki.
Pomidory umyć i pokroić w dużą kostkę, cebulę obrać i pokroić w cieniutkie krążki.

Przygotować sos: oliwę wymieszać dokładnie z octem winnym, solą, pieprzem i ziołami.

Sałatkę polać sosem, delikatnie wymieszać; od razu podawać.

Sałatka sprawdzi się jako przystawka, a także jako dodatek np. do mięsa pieczonego na grillu.


Na zjęciu po prawej: ta sama sałatka z dodatkiem kukurydzy konserwowej i kilku kropel soku z cytryny.





 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego