Gulasz wieprzowy - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Gulasz wieprzowy

Pyszne i sycące danie jednogarnkowe, wyśmienite na chłodniejsze dni.

 

Składniki:

(na 3 porcje)

  • 400 g wieprzowiny od szynki

  • 150 g brukselki

  • 4 duże ziemniaki

  • 3 średnie cebule

  • 1 mały por

  • 3 średnie marchewki

  • 4 papryczki pepperoni

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżka tymianku

  • 1 łyżka ziół prowansalskich

  • 2 łyżki oleju

  • vegeta, pieprz czarny (wedle uznania)

 
 

Wykonanie:


Mięso umyć, obrać i pokroić w kostkę. Cebule i pora obrać; pora pokroić w plasterki a cebule w ćwiartki, a następnie w plasterki.
Papryczki opłukać, usunąć końce, a z połowy usunąć również gniazda nasienne.
Brukselkę obrać i opłukać.
Ziemniaki i marchewkę obrać, opłukać; ziemniaki pokroić w kostkę, a marchewki przekroić wzdłuż na pół a potem na mniejsze części.

W rondlu rozgrzać olej. Smażyć mięso, aż się dobrze zrumieni; zdjąć z ognia. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebule i pora. Następnie dodać marchewki, poddusić przez ok. 10 minut. Dodać mięso, papryczki i zioła, doprawić do smaku vegetą i pieprzem, podlać wodą tak aby przykryła wszystkie składniki i dusić ok. 30 minut.
Po tym czasie dodać ziemniaki, brukselkę oraz koncentrat pomidorowy. Dusić kolejne 30 minut, aż warzywa będą miękkie.

Podawać gorące.


 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego