Grzybki - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Ciasta i desery > przepisy

Grzybki

Ciekawie wyglądają i dobrze smakują, więc baaardzo szybko znikają... ;)



 

Składniki:
(na  ok. 25 sztuk)

  • 1 kg mąki

  • 250 g margaryny

  • 1 szklanka kwaśnej śmietany

  • 1 białko

  • 3 łyżki maku

  • dowolny biały krem

  • polewa czekoladowa

  • tłuszcz do posmarowania foremek

Wykonanie:


Składniki ciasta posiekać, szybko zagnieść i na godzinę włożyć do lodówki.

Po schłodzeniu ciasto rozwałkować i wycinać z niego – szklanką i foremką do babeczek – pary krążków. Krążkami wyciętymi szklanką oblepić posmarowaną tłuszczem zewnętrzną stronę foremek do babeczek i upiec na złoty kolor.

W krążkach wyciętych foremką wyciąć po środku mały otwór (np. małym kieliszkiem) i upiec. Z rulonu ciasta uformować korzonki, umoczyć w białku, a koniuszki w maku i też upiec.

Do kapeluszy nakładać krem, przykryć krążkiem z dziurką. Kapelusze grzybków polać polewą czekoladową. Kiedy polewa zastygnie włożyć ogonki.




 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego