>
Menu główne:
Grzybki
Ciekawie wyglądają i dobrze smakują, więc baaardzo szybko znikają... ;)
Składniki:
(na ok. 25 sztuk)
1 kg mąki
250 g margaryny
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 białko
3 łyżki maku
dowolny biały krem
polewa czekoladowa
tłuszcz do posmarowania foremek
Wykonanie:
Składniki ciasta posiekać, szybko zagnieść i na godzinę włożyć do lodówki.
Po schłodzeniu ciasto rozwałkować i wycinać z niego – szklanką i foremką do babeczek – pary krążków. Krążkami wyciętymi szklanką oblepić posmarowaną tłuszczem zewnętrzną stronę foremek do babeczek i upiec na złoty kolor.
W krążkach wyciętych foremką wyciąć po środku mały otwór (np. małym kieliszkiem) i upiec. Z rulonu ciasta uformować korzonki, umoczyć w białku, a koniuszki w maku i też upiec.
Do kapeluszy nakładać krem, przykryć krążkiem z dziurką. Kapelusze grzybków polać polewą czekoladową. Kiedy polewa zastygnie włożyć ogonki.