>
Menu główne:
Grillowane kotlety schabowe z sosem pomarańczowym
Składniki:
(na 2 porcje)
Mięso:
2 kotlety schabowe
2 łyżki oleju
kilka kropel soku z cytryny
sól, pieprz (wedle uznania)
Sos:
1/2 łyżki masła
1 mała cebula
2 łyżki orzeszków piniowych
1/2 łyżki mąki
sok z połowy pomarańczy
2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
2 łyżki mleka
sól, pieprz (wedle uznania)
Grillowane ziemniaki:
8 średniej wielkości ziemniaków
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego koperku
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 łyżeczka suszonego majeranku
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
sól (wedle uznania)
Wykonanie:
Mięso opłukać, osuszyć, lekko rozbić tłuczkiem, posmarować sokiem z cytryny wymieszanym z 1 łyżką oleju, posypać solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na ok. 10 minut.
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Rozłożyć na posmarowanej olejem folii aluminiowej, posypać z wierzchu przyprawami, skropić pozostałym olejem i zawinąć.
Mięso oraz ziemniaki ułożyć na naoliwionym ruszcie lub na tacce do grillowania. Piec ok. 14 minut (po 7 minut z każdej strony). Podczas pieczenia mięso należy raz odwrócić i posmarować olejem.
Ziemniaki należy odwinąć po ok. 10 minutach, posmarować masłem i piec jeszcze chwilę.
Przygotować sos: na patelni rozpuścić masło, zeszklić na nim obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie dodać orzeszki piniowe i smażyć ok. 5 minut. Całość oprószyć mąką, chwilę smażyć i dodać sok z pomarańczy. Wlać śmietanę wymieszaną z mlekiem. Doprawić solą i pieprzem.
Gotowe kotlety ułożyć na talerzu i polać sosem. Obok wyłożyć upieczone talarki ziemniaczane. Podawać z dowolną sałatką.