>
Menu główne:
Grahamki orkiszowe
Składniki:
(na ok.10 sztuk)
350 g mąki pszennej graham
200 g mąki pełnoziarnistej z orkiszu
20 g świeżych drożdzy lub 1 łopakowanie suszonych
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
ok. 300 ml letniego mleka (można dać pół na pół, mleka i wody)
jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka (do posmarowania)
ziarna do posypania (opcjonalnie)
Wykonanie:
Zrobić zaczyn: do naczynia wkruszyć drożdże, dodać cukier i 3 łyżki letniej wody. Wymieszać i odstawić na 10 minut.
Po tym czasie (gdy drożdże podrosną) dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h.
Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Następnie bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami.
Piec ok. 15-