Grahamki orkiszowe - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dodatki do dań głównych > przepisy

Grahamki orkiszowe


 

Składniki:
(na ok.10 sztuk)

  • 350 g mąki pszennej graham

  • 200 g mąki pełnoziarnistej z orkiszu

  • 20 g świeżych drożdzy lub 1 łopakowanie suszonych

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • ok. 300 ml letniego mleka (można dać pół na pół, mleka i wody)

  • jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka (do posmarowania)

  • ziarna do posypania (opcjonalnie)




Wykonanie:


Zrobić zaczyn: do naczynia wkruszyć drożdże, dodać cukier i 3 łyżki letniej wody. Wymieszać i odstawić na 10 minut.

Po tym czasie (gdy drożdże podrosną) dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h.

Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Następnie bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami.
Piec ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.



 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego