Gnocchi z sosem pomidorowym - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Gnocchi z sosem pomidorowym z bakłażanem

 

Składniki:

(na 4 porcje)

  • 1 opakowanie gnocchi

  • 4 szklanki krojonych pomidorów z puszki

  • 300 g mielonej chudej wołowiny

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 bakłażan

  • 7 łyżek oliwy z oliwek

  • 2 łyżeczki suszonej bazylii

  • 2 łyżeczki suszonego oregano

  • sól, pieprz czarny, cukier (wedle uznania)

  • garść świeżych listków bazylii do przybrania




Wykonanie:


Gnocchi ugotować według przepisu na opakowaniu.

W rondlu rozgrz 2 łyżki oliwy, podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać cebulę i jeszcze chwilę smażyć. Następnie dodać pomidory, suszone zioła, sól, pieprz i cukier. Dusić na wolnym ogniu.

Bakłażana umyć, pokroić w plastry lub w kostkę, posolić i odstawić żeby puścił sok.

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i smażyć mięso, dopóki nie nabierze złoto-brązowego koloru.

Bakłażana opłukać z soli, odsączyć na papierowym ręczniku i smażyć na 4 łyżkach oliwy, aż się ładnie przyrumieni (można też upiec w piekarniku lub na patelni grillowej). Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Do gotującego się sosu dodać usmażone mięso. Dusić ok. 20 minut. Pod koniec duszenia dodać świeżą bazylię.

Usmażonego bakłażana można ułożyć na wierzchu sosu, jako dekorację lub wymieszać razem z sosem. Gotowe danie posypać startym parmezanem i przybrać listkami bazylii.


Sos świetnie komponuje się również z makaronem typu spaghetti lub penne.


 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego