Gnocchi w sosie szpinakowo-serowym - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Gnocchi w sosie szpinakowo-serowym

 

Składniki:

(na 2 porcje)

  • 1 opakowanie gnocchi (400 g)

  • 1 camembert z pieprzem

  • 1 serek topiony śmietankowy

  • 4 łyżki parmezanu

  • 100 ml bulionu warzywnego

  • 100 ml śmietany kremówki

  • 400 g szpinaku

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki masła

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • sól, biały pieprz (wedle uznania)

Wykonanie:

Na patelni rozpuścić masło, dodać obrany, opłukany i pokrojony w paski szpinak. Smażyć kilka minut, aż zmniejszy objętość. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Doprawić śmietaną i sporą ilością pieprzu. Dodać bulion i pokrojone w kostkę sery: topiony oraz camembert. Gotować na wolnym ogniu, aż sery się rozpuszczą. W razie potrzeby sos można jeszcze doprawić solą oraz pieprzem.

Gnocchi ugotować wg przepisu na opakowaniu. Wymieszać z oliwą i przełożyć do jednego dużego bądź dwóch mniejszych naczyń do zapiekania. Polać przygotowanym sosem i posypać parmezanem.

Zapiekać ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, do czasu aż parmezan się roztopi a całość zrumieni.



 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego