Glazurowana marchew - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dodatki do dań głównych > przepisy

Glazurowana marchew




 

Składniki:
(na ok. 4 porcje)

  • 300 g młodych, drobnych marchewek

  • 10 g drobno posiekanego imbiru

  • 1 łyżka masła

  • pół łyżeczki soli

  • 1 łyżka cukru

  • świeży lub suszony tymianek, świeżo mielony czarny pieprz (wedle uznania)


Wykonanie:

Na patelni rozpuścić masło, wrzucić imbir, smażyć 2-3 minuty. Dodać oskrobane i opłukane marchewki, doprawić solą i pieprzem, smażyć ok. 3 minut na dużym ogniu mieszając, aż marchew będzie obtoczona masłem. Wlać wodę (tyle, by minimalnie przykrywała marchew), doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając. Kiedy marchew wchłonie płyn i będzie miękka, dodać cukier; mieszać aż się rozpuści i pokryje marchew, następnie dodać posiekane zioła, wymieszać i od razu podawać.




 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego