>
Menu główne:
Gazpacho
W sam raz na gorące, letnie dni.
Składniki:
3 średniej wielkości dojrzałe pomidory
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki czerwonego octu winnego
pół czerwonej papryki
1 papryczka chili (lub 1 łyżka pieprzu cayenne)
2 ząbki czosnku
1 łyżka mielonych nasion kolendry
sól, pieprz (wedle uznania)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
Dodatki:
pokrojone w kostkę ogórki
grzanki z pszennego chleba
czarne oliwki
pokrojona w paski czerwona papryka
Wykonanie:
Pomidory umyć, naciąć i sparzyć wrzątkiem. Obrać ze skórki i posiekać. Zmiksować w blenderze razem z papryką, czosnkiem i papryczką chili, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przetrzeć przez gęste sito, wymieszać z oliwą i octem i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
Podawać z kostkami lodu i dodatkami.