Galareta drobiowa - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Przystawki i przekąski > przepisy

Galareta drobiowa


 

Składniki:

(na ok. 8 miseczek o średnicy 13 cm)

  • 4 udka z kurczaka

  • 2 filety z kurczaka

  • 3 marchewki

  • 2 pietruszki

  • 1/3 selera

  • 1 cebula

  • kilka liści pora

  • sól (wedle uznania)

  • kilka ziaren czarnego pieprzu

  • 6 ziarenek ziela angielskiego

  • 4 liście laurowe

  • kilka łyżek posiekanej natki pietruszki

  • groszek konserwowy (ok. 2 łyżki na miseczkę)

  • kukurydza konserwowa (ok. 2 łyżki na miseczkę)

  • 1 opakowanie żelatyny

Wykonanie:

Udka i fileta opłukać, włożyć do garnka i zalać wodą, zagotować i zebrać szumowiny.
Do gotującego się mięsa dodać obraną marchewkę, selera, pietruszkę, cebulę i pora, ziarna pieprzu, sól, liście laurowe oraz ziele angielskie. Na wolnym ogniu ugotować rosół (ok. 3 godzin). Mięso musi być bardzo miękkie, oddzielające się od kości.

Ugotowane mięso ostudzić i obrać; pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa wyjąć z rosołu i również przestudzić. Rosół przecedzić przez gęste sitko, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, aż się rozpuści.

W miseczkach rozłożyć po równo ugotowaną i pokrojoną w kostkę lub plasterki marchewkę, mięso, groszek i kukurydzę. Całość zalać rosołem, posypać natką pietruszki i pozostawić do wystudzenia. Po wystudzeniu galaretę włożyć do lodówki, aby zastygła.

Podawać z pieczywem i octem winnym lub spirytusowym.



 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego