>
Menu główne:
Galareta drobiowa
Składniki:
4 udka z kurczaka
2 filety z kurczaka
3 marchewki
2 pietruszki
1/3 selera
1 cebula
kilka liści pora
sól (wedle uznania)
kilka ziaren czarnego pieprzu
6 ziarenek ziela angielskiego
4 liście laurowe
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki
groszek konserwowy (ok. 2 łyżki na miseczkę)
kukurydza konserwowa (ok. 2 łyżki na miseczkę)
1 opakowanie żelatyny
Wykonanie:
Udka i fileta opłukać, włożyć do garnka i zalać wodą, zagotować i zebrać szumowiny.
Do gotującego się mięsa dodać obraną marchewkę, selera, pietruszkę, cebulę i pora, ziarna pieprzu, sól, liście laurowe oraz ziele angielskie. Na wolnym ogniu ugotować rosół (ok. 3 godzin). Mięso musi być bardzo miękkie, oddzielające się od kości.
Ugotowane mięso ostudzić i obrać; pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa wyjąć z rosołu i również przestudzić. Rosół przecedzić przez gęste sitko, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, aż się rozpuści.
W miseczkach rozłożyć po równo ugotowaną i pokrojoną w kostkę lub plasterki marchewkę, mięso, groszek i kukurydzę. Całość zalać rosołem, posypać natką pietruszki i pozostawić do wystudzenia. Po wystudzeniu galaretę włożyć do lodówki, aby zastygła.
Podawać z pieczywem i octem winnym lub spirytusowym.