>
Menu główne:
Fusilli razowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Składniki:
200 g razowego makaronu fusilli
300 g świeżego szpinaku
6-
50 g świeżo utartego parmezanu
150 ml śmietany kremówki 12 %
1 ząbek czosnku
sól, pieprz biały (wedle uznania)
2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Liście szpinaku opłukać i pokroić w paski.
Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać szpinak i smażyć, aż zmniejszy swoją objętość. Dodać śmietanę i parmezan, doprawić solą i pieprzem. Gotować (bez przykrycia), aż sos trochę odparuje. Dodać pokrojone w paski pomidory; wymieszać.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie; wymieszać ze składnikami na patelni. Od razu podawać.