>
Menu główne:
Fusilli razowe z mięsem mielonym i groszkiem
Składniki:
250 g razowego makaronu fusilli
100 g mielonej wieprzowiny
1 mała, drobno pokrojona cebula
pół szklanki groszku
pół szklanki sosu pomidorowego
pół szklanki śmietany kremówki 30 %
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka nasion kopru włoskiego
sól, pieprz (wedle uznania)
parmezan (do podania)
Wykonanie:
Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać mięso i koper włoski, smażyć, aż lekko zbrązowieje. Następnie dodać groszek i sos pomidorowy, doprawić solą i pieprzem. Gotować, aż groszek będzie miękki (ok. 10-
Do gotowego sosu dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. W razie potrzeby jeszcze doprawić.
Makaron ugotować al dente, wymieszać z sosem, od razu podawać.