Fusilli razowe z klopsikami w sosie pieczeniowym - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Fusilli razowe z klopsikami w sosie pieczeniowym

 

Składniki:

(na 4-5 porcji)

  • 400 g mięsa mielonego

  • 1 duża, drobno posiekana cebula

  • 4 łyżki bułki tartej

  • 1 jajko

  • 1 łyżka mleka

  • 300 g makaronu fusilli

  • 50 ml śmietany kremówki 18 %

  • 1 kostka rosołowa pieczeniowa

  • sos pieczeniowy ciemny (np. Knorr)

  • 3 łyżki oleju roślinnego

  • kilka łyżek mąki pszennej

  • sól, pieprz czarny (wedle uznania)

Wykonanie:


Cebulę obrać i drobno posiekać, dodać do mięsa wraz z bułką tartą, jajkiem i mlekiem. Masę dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem, formować niewielkie kuleczki, obtaczać w mące i smażyć na mocno rozgrzanym oleju, aż nabiorą ciemnobrązowego koloru.

W rondelku przygotować sos wg przepisu na opakowaniu. Dodać do niego usmażone kuleczki mięsne oraz kostkę pieczeniową; gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut, aż sos trochę odparuje i zgęstnieje. Dodać śmietanę. Gotować jeszcze ok. 15 minut.

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Wymieszać z sosem. Od razu podawać. Można posypać posiekaną natką pietruszki.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego