>
Menu główne:
Fusilli razowe z klopsikami w sosie pieczeniowym
Składniki:
400 g mięsa mielonego
1 duża, drobno posiekana cebula
4 łyżki bułki tartej
1 jajko
1 łyżka mleka
300 g makaronu fusilli
50 ml śmietany kremówki 18 %
1 kostka rosołowa pieczeniowa
sos pieczeniowy ciemny (np. Knorr)
3 łyżki oleju roślinnego
kilka łyżek mąki pszennej
sól, pieprz czarny (wedle uznania)
Wykonanie:
Cebulę obrać i drobno posiekać, dodać do mięsa wraz z bułką tartą, jajkiem i mlekiem. Masę dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem, formować niewielkie kuleczki, obtaczać w mące i smażyć na mocno rozgrzanym oleju, aż nabiorą ciemnobrązowego koloru.
W rondelku przygotować sos wg przepisu na opakowaniu. Dodać do niego usmażone kuleczki mięsne oraz kostkę pieczeniową; gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut, aż sos trochę odparuje i zgęstnieje. Dodać śmietanę. Gotować jeszcze ok. 15 minut.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Wymieszać z sosem. Od razu podawać. Można posypać posiekaną natką pietruszki.