>
Menu główne:
Francuskie naleśniki z mąki gryczanej
Składniki:
330 g drobno mielonej mąki gryczanej
750 ml letniej wody
płaska łyżeczka soli
2 jajka
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki oleju do smażenia (lub klarowanego masła)
Nadzienie (wedle upodobań), np.:
wędlina
szynka
pomidory
jajka
oliwki
szpinak
ser żółty
sól i pieprz (wedle uznania)
ulubione zioła
Wykonanie:
W naczyniu wymieszać makę i sól. Miksować, dolewając powoli wodę, do uzyskania płynnego ciasta. Następnie dodać jajko i oliwę. Dokładnie wymieszać. Powstałe ciasto wstawić do lodówki na minimum 30 minut (najlepiej na 2 godziny).
Po tym czasie rozgrzaną patelnię posmarować olejem (lub rozpuścić odrobinę klarowanego masła) przy pomocy pędzelka lub papierowego ręcznika. Ciasto ponownie wymieszać. Ciasto powinno być na tyle płynne, żeby szybko pokryło patelnię cieniutką warstwą.
Powoli wlewać porcję ciasta na rozgrzaną patelnię, równomiernie rozprowadzając ciasto cienką warstwą. Na wierzchu od razu układać nadzienie -
Od razu podawać.
Naleśniki należy smażyć na bieżąco i podawać gorące. Pozostałe ciasto można zamrozić.