Francuskie naleśniki z mąki gryczanej - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Przystawki i przekąski > przepisy

Francuskie naleśniki z mąki gryczanej


 

Składniki:

(na ok 8-10 sztuk)

  • 330 g drobno mielonej mąki gryczanej

  • 750 ml letniej wody

  • płaska łyżeczka soli

  • 2 jajka

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 2 łyżki oleju do smażenia (lub klarowanego masła)


Nadzienie (wedle upodobań), np.:

  • wędlina

  • szynka

  • pomidory

  • jajka

  • oliwki

  • szpinak

  • ser żółty

  • sól i pieprz (wedle uznania)

  • ulubione zioła




Wykonanie:

W naczyniu wymieszać makę i sól. Miksować, dolewając powoli wodę, do uzyskania płynnego ciasta. Następnie dodać jajko i oliwę. Dokładnie wymieszać. Powstałe ciasto wstawić do lodówki na minimum 30 minut (najlepiej na 2 godziny).


Po tym czasie
rozgrzaną patelnię posmarować olejem (lub rozpuścić odrobinę klarowanego masła) przy pomocy pędzelka lub papierowego ręcznika.  Ciasto ponownie wymieszać. Ciasto powinno być na tyle płynne, żeby szybko pokryło patelnię cieniutką warstwą.

Powoli w
lewać porcję ciasta na rozgrzaną patelnię, równomiernie rozprowadzając ciasto cienką warstwą. Na wierzchu od razu układać nadzienie - naleśniki z mąki gryczanej są na tyle cienkie, że nie wymagają smażenia z obu stron - doprawić solą, pieprzem i ziołami. Patelnię przykryć pokrywką i smażyć na wolnym ogniu, aż wierzch się zetnie, a spód podpiecze.
Od razu podawać.

Naleśniki należy smażyć na bieżąco i podawać gorące. Pozostałe ciasto można zamrozić.



 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego