Filety z kurczaka po indyjsku - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Filety z kurczaka po indyjsku

 

Składniki:

(na 4 porcje)


  • 4 filety z kurczaka


Marynata:

  • 3 posiekane ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka soli

  • posiekany kawałek korzenia imbiru (ok. 2 cm)

  • 1 łyżka mielonej kolendry

  • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty

  • 1 łyżeczka kurkumy

  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne

  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego

  • sok z połowy cytryny

Wykonanie:


W moździerzu rozgnieść sól, czosnek i imbir. Dodać zioła i dokładnie wymieszać.

Sok z cytryny wymieszać z jogurtem naturalnym, dodać przyprawy, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Każdą pierś z kurczaka naciąć kilkakrotnie, obtoczyć w marynacie, przykryć i wstawić do lodówki na minimum 5 godzin.

Mięso ułożyć na ruszcie i piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C.

Podawać z kuskusem.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego