>
Menu główne:
Filety z kurczaka po indyjsku
Składniki:
4 filety z kurczaka
Marynata:
3 posiekane ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
posiekany kawałek korzenia imbiru (ok. 2 cm)
1 łyżka mielonej kolendry
1 łyżka posiekanej świeżej mięty
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżeczka mielonego kardamonu
4 łyżki jogurtu naturalnego
sok z połowy cytryny
Wykonanie:
W moździerzu rozgnieść sól, czosnek i imbir. Dodać zioła i dokładnie wymieszać.
Sok z cytryny wymieszać z jogurtem naturalnym, dodać przyprawy, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Każdą pierś z kurczaka naciąć kilkakrotnie, obtoczyć w marynacie, przykryć i wstawić do lodówki na minimum 5 godzin.
Mięso ułożyć na ruszcie i piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C.
Podawać z kuskusem.