>
Menu główne:
Filet z kurczaka z kurkami
Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki:
2 filety z kurczaka
sól, świeżo zmielony pieprz
1 łyżka masła klarowanego
200 g kurek
1 łyżka białego octu winnego
3 łyżki białego wina
100 ml bulionu drobiowego
125 ml śmietany kremówki 30%
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
150 g makaronu tagliatelle (do podania)
Wykonanie:
Kurki oczyścić, wyłożyć na sitko i krótko opłukać pod silnym strumieniem chłodnej wody, wyłożyć na ściereczkę kuchenną i osuszyć.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.
Piersi kurczaka oczyścić, opłukać i doprawić solą oraz pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać masło, włożyć filety i smażyć po 3 minuty z każdej strony na lekko złoty kolor. Przełożyć do małego naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na 20 minut.
Wyjąć naczynie z kurczakiem z piekarnika i przykryć folią aluminiową, odstawić na około 5-
Na patelni po smażeniu kurczaka przygotować sos kurkowy. Patelnię rozgrzać, wrzucić kurki i na dużym ogniu smażyć przez 1-
Kurczaka odkryć, pokroić w plasterki a powstały sok dodać do sosu, wymieszać. Na patelnię włożyć pokrojonego w plasterki kurczaka i w razie potrzeby wszystko podgrzać, nie mieszając. Przed podaniem posypać pozostałą natką pietruszki, podawać z makaronem tagliatelle.