>
Menu główne:
Filety z kurczaka w sosie cytrynowym
Zaletą tej potrawy jest to, że bardzo szybką się ją przyrządza.
Składniki:
2 filety z kurczaka
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz biały, (wedle uznania)
6 łyżek mąki pszennej lub kukurydzianej
4 łyżki masła
1 łyżka oleju słonecznikowego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
Filety opłukać, obrać i przekroić wzdłuż na pół, aby powstały cieńsze kotlety. Doprawić solą i pieprzem. Opanierować w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Na każdy kotlet nałożyć łyżkę masła, całość polać sokiem cytrynowym; przykryć i dusić na wolnynm ogniu ok. 20 minut. W razie potrzeby podlać wodą.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Podawać z pieczywem lub opiekanymi ziemniakami i dowolną surówką.