Filety z kurczaka w sosie cytrynowym - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Filety z kurczaka w sosie cytrynowym

Zaletą tej potrawy jest to, że bardzo szybką się ją przyrządza.


 

Składniki:

(na 4 porcje)

  • 2 filety z kurczaka

  • sok z 1/2 cytryny

  • sól, pieprz biały, (wedle uznania)

  • 6 łyżek mąki pszennej lub kukurydzianej

  • 4 łyżki masła

  • 1 łyżka oleju słonecznikowego

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki



Wykonanie:

Filety opłukać, obrać i przekroić wzdłuż na pół, aby powstały cieńsze kotlety. Doprawić solą i pieprzem. Opanierować w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Na każdy kotlet nałożyć łyżkę masła, całość polać sokiem cytrynowym; przykryć i dusić na wolnynm ogniu ok. 20 minut. W razie potrzeby podlać wodą.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Podawać z pieczywem lub opiekanymi ziemniakami i dowolną surówką.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego