>
Menu główne:
Faszerowane cukinie i pieczarki
Składniki:
8 dużych pieczarek
2 średniej wielkości cukinie
1 filet z kurczaka
1 cebula
pół czerwonej papryki
pół żółtej papryki
3-
4 łyżki parmezanu
1 jajko
1 łyżka koncentratu pomidorowego
100 ml bulionu warzywnego
3 łyżki oleju
tarta mozzarella do posypania wierzchu (ilość wedle uznania)
sól, pieprz, tymianek (wedle uznania)
Wykonanie:
Cukinie przekroić na pół, łyżkeczką wydrążyć miąższ, a środki delikatnie oprószyć solą i pieprzem.
Pieczarki oczyścić, opłukać, oderwać ogonki i drobno je posiekać.
Mięso obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju, następnie dodać drobno pokrojoną paprykę i cebulę, posiekane ogonki pieczarek oraz miąższ z cukinii; dusić aż płyn odparuje. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i lekko przestudzić. Następnie wbić jajko i dokładnie wymieszać.
Połówki cukinii i kapelusze pieczarek napełnić farszem i posypać tartym serem. Do naczynia do zapiekania wlać bulion, włożyć połówki cukinii i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.
Zapiekać ok. 40 minut (20 minut pod przykryciem).