Faszerowane cukinie i pieczarki - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Faszerowane cukinie i pieczarki

 

Składniki:

(na 2 porcje)

  • 8 dużych pieczarek

  • 2 średniej wielkości cukinie

  • 1 filet z kurczaka

  • 1 cebula

  • pół czerwonej papryki

  • pół żółtej papryki

  • 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej

  • 4 łyżki parmezanu

  • 1 jajko

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • 100 ml bulionu warzywnego

  • 3 łyżki oleju

  • tarta mozzarella do posypania wierzchu (ilość wedle uznania)

  • sól, pieprz, tymianek (wedle uznania)

Wykonanie:

Cukinie przekroić na pół, łyżkeczką wydrążyć miąższ, a środki delikatnie oprószyć solą i pieprzem.
Pieczarki oczyścić, opłukać, oderwać ogonki i drobno je posiekać.

Mięso obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju, następnie dodać drobno pokrojoną paprykę i cebulę, posiekane ogonki pieczarek oraz miąższ z cukinii; dusić aż płyn odparuje. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i lekko przestudzić. Następnie wbić jajko i dokładnie wymieszać.

Połówki cukinii i kapelusze pieczarek napełnić farszem i posypać tartym serem. Do naczynia do zapiekania wlać bulion, włożyć połówki cukinii i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.

Zapiekać ok. 40 minut (20 minut pod przykryciem).



 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego