Fasolka duszona w sosie pomidorowym - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Fasolka duszona w sosie pomidorowym

Szybkie, smaczne i sycące danie.

 

Składniki:

(na 4 porcje)

  • 500 g zielonej fasolki szparagowej

  • 200 g wędzonego boczku lub gotowanego baleronu

  • 1 puszka krojonych pomidorów (lub 4-5 świeżych pomidorów)

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki oregano

  • 2 łyżki bazylii

  • liść laurowy

  • pół łyżki cukru

  • sól i pieprz (wedle uznania)

Wykonanie:

Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać pokrojony w kostkę boczek lub baleron, podsmażyć aż nabierze złotobrązowego koloru, następnie dodać przeciśnięty czosnek; smażyć chwilę. Włożyć krojone pomidory (świeże najpierw sparzyć, obrać ze skórki a miąższ pokroić w kostkę) oraz liść laurowy, doprawić bazylią, oregano, pieprzem, solą i cukrem. Chwilę gotować. Dodać opłukaną, obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę szparagową. Dusić do miękkości.

Podawać najlepiej ze świeżą bagietką.





 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego