>
Menu główne:
Fasolka duszona w sosie pomidorowym
Szybkie, smaczne i sycące danie.
Składniki:
500 g zielonej fasolki szparagowej
200 g wędzonego boczku lub gotowanego baleronu
1 puszka krojonych pomidorów (lub 4-
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
2 łyżki oregano
2 łyżki bazylii
liść laurowy
pół łyżki cukru
sól i pieprz (wedle uznania)
Wykonanie:
Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać pokrojony w kostkę boczek lub baleron, podsmażyć aż nabierze złotobrązowego koloru, następnie dodać przeciśnięty czosnek; smażyć chwilę. Włożyć krojone pomidory (świeże najpierw sparzyć, obrać ze skórki a miąższ pokroić w kostkę) oraz liść laurowy, doprawić bazylią, oregano, pieprzem, solą i cukrem. Chwilę gotować. Dodać opłukaną, obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę szparagową. Dusić do miękkości.
Podawać najlepiej ze świeżą bagietką.